24 Kasım 2019 Pazar

TEOMAN İLHAMİ GÜRE / BEKTAŞİLİK VE MASONLUK

Bektaşi halifesi olan ama aynı zamanda 33.derece Mason olan Teoman İlhami Güre'nin,  Hulki Cevizoğlu'nun proramında ki anlatıları ;

Merhum Teoman bey ilk önce Bektaşiliği anlatıyor ; Dereceleri ; İlk önce intisap edilir. Sonra Bektaşi dergâhında belli bir süre eğitimden sonra Bektaşi babalarının onayı ile "derviş" olunur. Daha sonra "baba" olunur. Sonra ki aşamada "dede baba" olunur.  En son aşamada ise "Halife Baba" olmaktır.

BEKTAŞİLİK NEDİR ?

Bektaşilik, Hacı Bektaş-ı Veli tarafından 13.yy'da Anadolu da kurulmuş, mezhep özellikleri taşıyan bir tarikattir. Hacı Bektaş-ı Veli, Horasandan gelmiş olup, Babaî halifelerindendir. Batıni esaslara dayalı bir tarikat olan Bektaşilikte; Ahilik ve Babailiğin büyük etkisi vardır. Hacı Bektaş'dan sonra Balım Sultan halife olmuştur. Edebiyat ve kültürü ile Türkler'e özgü bir tarikattir. Bektaşilik 2 kola ayrılır ; Çelebiler ve Babagan kolu. Her ikisindede iki çeşit ayin vardır. Bektaşiliğe göre Tevhid'in ( Tanrısal birliğin ) 3 aşaması vardır. İlki telkindir. Burada sâlik şeriat kapısından tarikata girmiş olur. İkincisi Libastır. Burada sâlik, marifet libaslarını giymiş olur. Sonuncusu ise "ahadiyyet" mertebesidir. Burası fenâ-fi'l-hadiyettir. Sâlik için tarikata girmenin çeşitli merasimleri vardır. Bektaşilik aynı zamanda Yeniçerilerin resmi tarikatıdır. not: sâlik = yol, yolcu anlamında..

BEKTAŞİLİK 5 MERTEBEDE GERÇEKLEŞİR

1) MUHİB : Tarikatin içinden kefaletle tarikata yeni giren kişi
2) DERVİŞ : Muhiblerin ikrar vermesi
3) HALİFELİK : Liyakati görülen baba ve dede diye de bilinen sarık kullanma yetkisine sahip olanlar
4) MÜCERRETLİK : Hacı Bektaş'ın yaptığı gibi hiç evlenmeyen liyakatli dede ve babalar bu mertebeye getirilir. Bunların sağ kulajları delinir, küpe takılır. Bunlar kendilerini tarikata adamışlardır
5) HALİFELİK : Tarikatın en üst derecesi olup, çırağ, tuğ, alem ve sofra sahibi olurlar. Ayin-i cemde 40 kurban kesilerek başlarına siyah sarık sararlar, icazetli kabul edilirler ve muhip yetiştirirlerdi.

Bektaşilikte , Alevilikte olduğu gibi 12 imama saygı gösterirler. Bazılarına göre şeriat hükümleri zahir ehline göre olup, namaz kılmaz ve oruç tutmazlar. Alevilik 6.yy da, Bektaşilik 13.yy da ortaya çıkmıştır..

TEOMAN İLHAMİ GÜRE BİYOGRAFİ

Bektaşi halife babası. 1932 Kadıköy / İstanbul doğumlu. Ankara üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya fakültesi Felsefe bölümü mezunu.  1969 senesinde Masonluğa giren, Teoman bey, 1984 de ise Bektaşiliğe de giriyor ve uzun bir mücadele ve istikrarlı çalışma ile Halife Babalığa kadar kadar yükseliyor. 08 Aralık 2009 hakka yürüdü (vefat) Nevşehir, Hacı Bektaş ilçesinde defnedildi..

YOUTUBE DE , HULKİ CEVİZOĞLU İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN PROGRAMIN LİNKLERİ ( KONUYLA İLGİLENENLERİN İZLEMESİNİ  ÖNEMLE TAVSİYE EDERİZ )

VİDEO 1        VİDEO 2


SON OLARAK DÜŞÜNCELERİM

Bektaşilik ve Masonluğu yan yana getirdiğimizde ve düşündüğümüzde, kurumsal olarak bakarsak ikiside farklı kurum ve oraganizasyonlar. Bektaşilik, dini bir mezhep olup, çalışma yöntemleri Batıni ve Ezoterik nitelikler içermekte. Diğeri ise Batı kaynaklı, resmi kuruluşu 1600 lü yıllara kadar giden, daha çok akıl ve felsefe üzerine odaklı. Ancak diyebiliriz ki, her ikisininde kesiştiği nokta; insan odaklı olması, insanı ve doğayı yüceltmesi, evrensel olması, din, dil, milliyet gibi farklılıkları bir olumsuzluk değil, zenginlik olarak görmesi, üyelerini safha safha çeşitli merasimlerle derecelerini yükseltmesi, zaman zaman somut dünyaya önem vermesi, zaman zaman ezoterik özellikler içermeleri ortak özellikleri diyebiliriz. Burada merhum Teoman beyin şahsı üzerinden anlattığımız konu sadece bir örnek olsa bile, aynı Teoman bey gibi bir çok Bektaşi'nin aynı zamanda Mason oldukları bilinmektedir..Bunu bir doğu-batı sentezi olarak görüp, önemsemekte ve olumlu görmekteyiz..

Bu arada her iki kurumun benzer yanlarını anlamanız adına yazımızın başında fotografını yayınladığımız ; "Bektaşilik, Mevlevilik, Masonluk" kitabını okumanızı tavsiye ederiz. Kitap hermes yayınlarında halen satılmaktadır..

1 yorum:

  1. Halifelik 'ten sonra gelen makam Dede Babalık'tır ki Bektaşiliğin en son mertebesidir. Yazı hatalı.

    YanıtlaSil

 

Copyright © 2009 FOR GOOD PEOPLE All rights reserved.
Converted To Blogger Template by Anshul Theme By- WooThemes